Személyszállítás belföldön - Nemzetközi személyszállítás kisbusszal és autóbusszal
Bíró Zoltán | Személyszállítás kisbusszal Debrecen és környékéről

Erdélyi körutazás kisbusszal - 2016

2016-os utak:

(Kérjük érdeklődjön telefonon a +36 20 3144575-ös telefonszámon az aktuális szabad hellyel kapcsolatban!)


"Vannak helyek, amelyeknek már puszta említése vándorkedvvel tölti el a szívünket!”

Tündérszép tájakon
4 nap / 3 éjszaka Erdélyben

Időpont: 2016. augusztus 11.-14.
Utazás: 1.300 km Erdélyben.
Szállás: Első és második éjszaka Csernakeresztúron, faluturizmusokban, 2 ágyas fürdőszobás szobákban. A csoport egymáshoz közel található két panzióban lesz elszállásolva.
Harmadik éjszaka Nagyenyeden, panzióban, két ágyas fürdőszobás szobákban.
Ellátás: minden szálláshelyen félpanzió (bőséges reggeli és estebéd)

A részvételi díj: 39 000.-Ft/fő, mely tartalmazza az utazást, a szállást, a reggelit a vacsorát és az idegenvezetést is!
Továbbá belépőkre: kb.: 40 Ron

Az ár tartalmazza: az utazást, a szállást, és a félpanziós ellátást.
Ajánlott ruházat: városnéző öltözet (pulóver is!), esőkabát, a hegyekben nyáron is hideg van és nagyon változékony az idő! Kényelmes túracipő!
ÖNSZERVEZŐDŐ CSOPORT!

Részletes program
1. nap (július 2./ csütörtök)
Elutazás a kora reggeli órákban. Utazás Nagyváradon keresztül. Első állomásunk Arad, a Magyar Golgota. Megtekintjük a Szabadságszobrot, majd megkoszorúzzuk az „aradi 13 vértanú”emlékművét.
Utunkat a Maros folyó völgyében folytatjuk. Lippával szemben fekvő híres búcsújáróhely, Máriaradna impozáns, kéttornyú barokk templomát nézzük meg és megcsodáljuk a természetfeletti erejéről híres Mária-képet. A közhit szerint a képnek köszönhetően sokan nyerték vissza egészségüket!
Ezt követően Solymosvára alatt, mely IV.Béla idejében épült Maros menti erősség, utazunk tovább a Maros-folyó mentén.
Következő megállónk,Marosillye:Bethlen Gábor szülőházát tekintjük meg.
Ebéd után vártúrázni indulunk. Erdély legimpozánsabb várát nézzük meg: Magos Déva vára, „amit raktak estig, leomlott reggelre „.Siklóval fölmegyünk a várba, ahol a balladán keresztül megidézzük a „kőmívesek” és „Kőmíves Kelemenné” szellemét, majd gyönyörködünk a kilátásban.
Estére megérkezünk Csernakeresztúrra, szállás elfoglalása, vacsora.

2. nap (július 3./ péntek)
Reggeli után indulunk Királyföldre! Utunk a Szászváros körül elterülő Kenyérmezőn vezet keresztül. Megemlékezünk Kinizsi Pálról, akinek maroknyi serege itt győzte le 1479-ben a török hadakat. Megérkezünk Szászföld fővárosába, Nagyszebenbe. A város Európa 2007. évi kulturális fővárosa, az erdélyi szászok egykori kereskedelmi központja. A szász kereskedők szorgalma a várost a középkorban egyedülállóan gazdaggá tette.
A Nagy és a Kis tér a város egykori piac terei voltak, megcsodáljuk a középkori házakat, templomokat, sétálunk a szűk utcákon, a „hazugok hídján”. A városban szabadprogram: séta, vásárlás. A városnézés után utunkat Románia legmagasabb és leglátványosabb hegységében a Fogarasi havasokban folytatjuk 2000 méteres csúcsok között. Az ország vezető egykori megalomániájának hála, autóbuszunkkal legyőzve a szerpentineket feljutunk a 2034 méter magasan fekvő Bilea-tóhoz, mely a hegység legszebb pontja. Rövid séta a gleccsertó körül. A lenyűgöző csúcsok után estére visszaérkezünk szálláshelyünkre.
Vacsora a szálláson.

3. nap (július 4./ szombat)
Reggeli után tovább folytatjuk körutazásunkat. Rövid utazás után a „várak királyát „, a Hunyadiak ősi fészkét járjuk be Vajdahunyadon. A kastély a történelmi Magyarország legimpozánsabb gótikus várkastélya. A lovagterem, a Mátyás-loggia a várkápolna maradandó emléket fog jelenteni számunkra.
Az ősidő óta lakott, középkori hangulatú városba, Szászsebesre érkezünk. A Sepsiszékre költöző székelyek helyére érkeztek a városba a szászok. Az evangélikus temploma a XIII. században épült, majd gótikus stílusban átépítették és fallal vették körül. Igazi remekmű a templom reneszánsz szárnyas oltára.
Következő megállónk Gyulafehérvár. Erdély ősi történelmi fővárosával ismerkedünk: az erdélyi vajdaság és fejedelemség székhelyével. Sétálunk a várban, a Szent-Mihály székesegyházban (13. század) felkeressük Hunyadi János nyughelyét, Izabella királyné és János Zsigmond síremlékét.
A nap végeztével megérkezünk Nagyenyedre. A csendes kisváros főterét, a középkori várat és a várudvaron álló református templomot nézzük meg.
Este elfoglaljuk szállásunkat a városka panziójában. Vacsora után séta a városban vagy fürdőzés a panzió medencéjében (fedett!).

4. nap (július 5./ vasárnap)
Reggeli után hazafelé vesszük az irányt (sajnos!! ). Utunk először Torockószentgyörgyre vezet. Nagyenyed után a csodálatos szikla képződményeiről nevezetes Kőközi szoroson keresztül érjük el Torockó völgyét. Rövid pihenő és fotószünet a 250 m magas sima felületű sziklafalak között.
Torockószentgyörgy 600 lelket számláló magyar falucska az Ordaskő lábánál. Várát, a hajdani Thoroczkay család építtette a tatárjárás utáni XIII. században a falu határában található 740 méter magas kristályos mészkőszirtre. 
A lovagvár maradványaihoz „mászunk” fel, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Torockóra és a Székelykőre. A túra után érkezünk meg Erdély legszebb falujába, a Székelykő és az Ordaskő közötti völgyben található Torockóra, ahol kétszer kel fel a nap. A település 1999-ben Európa Nostra-díjat kapott.  A Székelykő nevét a tatárjárás idején kapta a falut védelmező székelyekről. Magassága 1128 méter. Sétálunk a falucska hófehérre festett házai között, felkeressük az utolsó vízimalmot, mely 1762-ben épült és még ma is működőképes. Szabad program, vásárlás, majd indulunk hazafelé.
Útközben pihenő és vásárlási lehetőség Körösfőn.
A határ átlépése után hazaérkezés a késő esti órákban.

Önszerveződő csoportok által szervezett utazás, amelyre korlátozott számban még várnak jelentkezőket. Az útvonal kis mértékben, az időjárás miatt változhat. A részvételi díj: 39 000.-Ft/fő, mely tartalmazza az utazást, a szállást, a reggelit a vacsorát és az idegenvezetést is!

Érdeklődni: Biró Zoltán (Telefon: +36 20 3144575 - Email: birozoltan0205@gmail.com)


Kirándulás Máramarosba

4 nap / 3 éjszaka

Időpont: 2016. július 21.-24. és 2016. augusztus 25.-28.
Utazás: autóbusszal
Szállás: panzióban, kényelmes 2-3 ágyas fürdőszobás szobákban
Étkezés: félpanziós ellátás (reggeli és vacsora)

A résztvételi díj: 41 000 - Ft/fő, mely tartalmazza az utazás költségeit, a szállást és az idegenvezető bérét.

Továbbá belépőkre: kb. 50 Ron / fő

Program:

Első nap:

A határ átlépése után kirándulásunk első megállója Nagykároly: séta a belvárosban és a romantikus hangulatú, gyönyörűen felújított héttornyos, bástyás, erkélyes, árokkal körülvett lovagvár, a Károlyi-kastély megtekintése. Rövid utazás után Szatmárnémetibe érkezünk. Megnézzük a szép főteret és környékét: a városházát, a „láncos templomot”, és a város egyik legrégebbi épületét, a Vécsey-palotát, melynek helyén álló épületben 1711. április 30.–án aláírták a szatmári békét. Tovább utazva Avasfelsőfaluba érünk, a luxus-kísértetvárosba, ahol a márványpaloták között együtt látni a lovas szekereket a Ferrarikkal. A Huta-hágón (587 m), az Avas és Kőhát hegység közötti átjárón átkelve érjük el a Tiszát. A folyó mentén haladunk tovább és érkezünk meg Szaploncára, ahol megnézzük a Vidám temetőt. Itt a fejfákon élénk színekkel festett jelenetekből megtudhatunk sok érdekes, olykor meglepő dolgot is az elhunytakról. Vásárlási lehetőség Máramaros népművészeti termékeiből. Napunk végére megérkezünk Máramarosszigetre, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Vacsora a szálláson.

Második nap:

Reggeli a szálláson, majd indulunk felfedezni Máramaros szépségeit. Napunkat a történelmiMáramaros vármegye fővárosában, Máramarosszigeten kezdjük. A Tisza-parti város, egykor Magyarország fa- és só iparának központja volt. A főtéren sétálva megcsodáljuk a református templomot, mely a város legrégebbi épülete, a Vármegyeházát, a Zsinagóga épületét és megtekintjük a Terror Házát, a Börtönmúzeumot, melyben püspökök és miniszterek raboskodtak. Napunkat a Máramarosi Néprajzi Múzeumban, a Skanzenben folytatjuk, ahol XVIII. századi parasztgazdaságokat, többek között magyar, román, rutén és zsidó házakat, melléképületeket, berendezési tárgyakat láthatunk. Délutáni programunk színhelye a valamikori híres sóbányászati központ, Aknasugatag. Ma már nem a sóbányászat, hanem a sósfürdői vonzzák a turistákat. Mi is megtapasztaljuk a sósvíz gyógyító erejét: fürdőzés az erősen sós medencékben. Estére visszatérünk szállásunkra, Máramarosszigetre. Vacsora a szálláson.

Harmadik nap:

A reggeli elfogyasztása után az Isa völgyében utazva gyönyörködünk Máramaros csodálatos világába! Itt kezdődik az igazi Máramaros! Romantikus falukon utazunk át, ahol megállt az idő: az emberek színes népviseletben (hagyományos bocskorban is) járnak, mesébe illő faházakban élnek, csodálatos fatemplomokban imádkoznak. Barcánfalvára érkezünk, a település fatemploma 1720 körül épült és egyike a Világörökség listájára felvett nyolc Máramarosi fatemplomnak. A falu végén áll az új kolostor, az egész kolostorkomplexum fából épült, fatemplomának tornya a legmagasabb faépítmény Európában (62 m!). A Mára völgyében utazunk tovább, rövid pihenő és ebédelési lehetőség egy csodálatos pisztrángos tavacska partján. A Gutin hágót elhagyva a festői környezetben található Bódi-tavat keressük fel. A 730 méteres magasságban, a Fekete-hegy (Mogosa) lábánál fekvő tó partján lehet pihenni, fürdeni (jó idő esetén), vízi biciklizni. Aki az aktív pihenést szereti, választhat, hogy egy könnyű túra keretében megkerüljük a tavat vagy libegőre ülünk és felmegyünk a Fekete-hegy 1200 m magas csúcsára és élvezzük a gyönyörű kilátást. Délután megérkezünk Koltóra, itt lesz az utolsó szállásunk. Ismerkedés a kicsi, színmagyar településsel: Teleki Sándor gróf kastélyának megtekintése, itt töltötte Petőfi és Szendrei Júlia a mézesheteiket 1847-ben. Itt írta a költő a Szeptember végén című versét is. A szállás elfoglalása, majd a vacsora a szállásunkon.

Negyedik nap:

Reggeli után folytatjuk utunkat. Az utolsó napunk első állomása Nagybánya: a városcsodálatos fekvése ide vonzotta neves festőművészeinket (Thorma János, Ferenczy Károly, Réti István), akik Hollósy Simon alapította festőiskolában alkottak. A középkori Szent István-tornyot is felkeressük, csak ennyi maradt a gótikus stílusú templomból. Rövid szabad program, vásárlás. Az új városrészben Európa egyik legjelentősebb bányavirág gyűjteményét nézzük meg az Ásványtani Múzeumban. Rövid megálló Zsibón, és Almásgalgón, ahol megcsodáljuk azokat a sziklaképződményeket, melyet csak a „sárkányok kertje” –ként emlegetnek.

A nap végeztével utunk is lassan a végéhez ér:

„… hazatérve pedig elmondjátok tapasztalatitokat, elmesélitek, mennyi szép van ott, mennyi bozontos fenyvessel borított sötét hegylánc a láthatáron és mennyi regeövezte pusztuló várrom hirdeti ott régi dicsőségünket: a legjobb előharcosai lesztek a MAGYAR JÖVENDŐNEK!” Reichart Géza: Honszeretet és túristaság (1927)

Az utazások szervezését önszerveződő csoportok végzik, így az időpontok és a férőhelyek száma is limitált. Kérjük, hogy ennek megfelelően időben jelentkezzenek!

Személyszállítás - Kisbusz bérlés - Minden jog fenntartva 2010 - Bíró Zoltán e.v.