Személyszállítás belföldön - Nemzetközi személyszállítás kisbusszal és autóbusszal
Bíró Zoltán | Személyszállítás kisbusszal Debrecen és környékéről

Ha nincs ötlete, hova utazzon, itt biztosan megtalálja a legjobb célpontot! Legyen szó akár belföld, akár külföldről!

 

Erdélyi körutazás kisbusszal - 2019

2019-es utak:

(Kérjük érdeklődjön telefonon a +36 20 3144575-ös telefonszámon az aktuális szabad hellyel kapcsolatban!)


"Amikor kimondom ezt a szót, hogy "Erdély", ebben benne van minden: a szívem, a lelkem, az agysejtjeim molekulái, mindaz, ami voltam, vagyok és leszek, tulipános bölcsőmtől a kopjafáig. Véremben van. ”

Wass Albert


Erdély csodái, Partiumi ízelítővel

Időpont:2019. augusztus 6.-10.
Utazás:1800 km Erdélyben
Szállás:1. éjszaka: Nagyenyed, 2.-3. éjszaka: Bikfalva, 4. éjszaka: Székelyudvarhely. Minden szálláshelyen, a panziókban 2-3 ágyas fürdőszobás, kényelmes szobák várják a csoportot.
Ellátás: a panziókban félpanzió (bőséges reggeli és estebéd)
Részvételi díj: 55000 Ft/Fő
Belépőkre: kb.: 95Ron + a borkostolás Ez az összeg előzetes kalkuláció, a végleges belépő árakat az utazásunk elején ismertetjük!

Az ár tartalmazza:az utazást, a szállást, a félpanziós ellátást és az idegenvezetést.
Ajánlott ruházat: A hosszabb autóbuszos utazást figyelembe véve kényelmes ruházat, városnéző öltözet (pulóver is!), esőkabát, a hegyekben nyáron is hűvös van és nagyon változékony az idő! Ne maradjon otthon a kényelmes túracipő!

Az egyes programok sorrendje a nyitva tar­tá­sok vagy a rossz idő függ­vé­nyé­ben fel­cse­ré­lőd­hetnek!

ÖNSZERVEZŐDŐ CSOPORT!

PROGRAM

1. nap: Biharország fővárosában és a Kalota vidékén
Indulás kora reggel Nagyhegyesről. Ártándnál lépjük át az ország határt. A történelmi Partium területén utazva a vidék központját, legnagyobb és legszebb nagyvárosát Nagyváradot keressük fel, mely gyönyörű szecessziós városképével, nyüzsgő, nagyvárosias hangulatával vár bennünket. A legtöbb kirándulásunkon csak átutazunk ezen a városon, most szentelünk egy kis időt arra, hogy megismerkedjünk Szent László városával: Boldogasszony székesegyház, Szent László herma, püspöki palota, Kanonok-sor. Majd rövid városnézés: Mülleráj – a cukrászda, ahol Ady Endre szívesen elmélkedett, Szent László tér, Bémer tér, váradi vár. Tovább utazva Kalotaszeg „fővárosába” Bánffyhunyadra, érkezünk. Itt is megállunk egy kis időre és meglátogatjuk az Árpád-kori református templomot, megcsodáljuk a kalotaszegi festett kazettás mennyezetét. Az autóbuszban verseket, történeteket, zenéket hallgatva érkezünk a mai nap utolsó állomására: Nagyenyedre. A csendes kisváros főterét, a középkori várat és a várudvaron álló református templomot nézzük meg. A külső várfalon az emléktáblánál megemlékezünk a hétszáz enyedi polgárról, akiket a szabadságharc idején a mócok mészároltak le. A városka központjához közel elfoglaljuk szállásunkat. Vacsora a panzióban. Vacsora után séta a „palackba zárt napfény nyomában”. Borospince látogatás és borkostoló, ismerkedés az Enyed környéki borokkal.

2. nap: Erődtemplomok földjén.
Reggeli a panzióban. Szászföld északi részén kezdjük napunkat. Az egykori medgyesi szék központján, Medgyesen átutazva érjük el az egyik legimpozánsabb erődtemplom faluját,Berethalmot. A XVI sz-i gótikus építmény a Világörökség része. A két falgyűrűvel övezett templomban megtekintjük Erdély legnagyobb szárnyasoltárát, céhzászlókat és keleti szőnyegeket. Itt tartják minden év szeptemberében az erdélyi szászok találkozóját. Délután Segesvár roman­tikus, kö­zép­ko­ri óvárosával is­mer­ke­dünk (UNESCO vi­lág­örök­ség), séta a városban. A napunk végeztével megérkezünk a Bodzai hegyek lábánál, csodálatos környezetben található Bikfalvára. Szállás elfoglalása és vacsora a panzióban. Vacsora után pihenés vagy könnyű séta a panzió körül, de térítés ellenében az edzőtermet, teniszpályát vagy a szaunát és a jakuzzit is ki lehet próbálni.

3. nap: Szászföld központja a Korona város
Reggeli után indulunk felfedezni a Kárpát kanyar érdekességeit a Brassói havasok lábánál. Napunkat Prázsmáron kezdjük, a szász erődtemplomnál, mely Erdély egyik különleges látnivalója. A Világörökség részét képező, kettős várfallal övezett templom építésének kezdete a XIII. század elejére tehető. A lőrésekkel ellátott külső várfal védelmi célokat szolgált, míg a négy emelet magas belső falban több száz cella került kialakításra, melyekben a falusi lakosság átvészelhette a veszélyt. Majd megérkezünk Szászföld központjába, Erdély leggazdagabb városába, Brassóba. A várost falak, tornyok, kisebb erődítmények védték. Hangulatos utcákon keresztül jutunk el a Feketetemplomhoz, majd a Fő térre, és a városházához. A városnéző program közben rövid szabadprogram, ebédelési lehetőség. A délutáni órákban tovább utazunkOrbai szék egykori központjában, Kovásznára. A városról írja Orbán Balázs:„Számos ásványos forrásai között első helyen felemlitempiacza közepén felszökkenő azon csudás forrását, melyet Pokolsárnak neveznek” Rövid séta a főtéren. Napunk utolsó programja Mikes Kelemen szülő­fa­lujába, Zágonba vezet, lá­to­ga­tás az egykori Mikes-kúriában beren­dezett em­lék­mú­ze­umban. Estére visszaérkezünk szállásunkra. Vacsora a panzióban.

4. nap: Utazás Csíkországba
A reggeli elfogyasztása után napunkat Csernátonban kezdjük: Haszmann Pál Néprajzi Múzeumot keressük fel. A múzeum épületében található anyag Felső-Háromszék népművészetének legszebb darabjait mutatja be: székely festett bútorok, kályhacsempék, szőttesek, stb. A múzeum épületét szabadtéri kiállítás veszi körül, ahol e térség helyreállított, monumentális székelykapuit és a népi építkezés (lakóházak, malmok) emlékeit láthatjuk. Az udvaron egy szabadtéri sírjel-, sírkő- és faragott fejfa-gyűjtemény és egy nagyon gazdag mezőgazdasági szerszám- és gépkiállítás is található. Ezt követően Gelencére utazunk: a kis székelyföldi faluban találjuk Székelyföld egyik leghíresebb műemlékét, az UNESCO Világörökség részét képező katolikus templomot. A XIII. századi Szent Imre templom híres freskói révén nyerte el a megtisztelő rangot, a Szent László legendát feldolgozó képsorozata a világon egyedülálló. Délután érkezünk „Háromszék Párizsába” (Orbán Balázs elnevezése), Kézdivásárhelyre. Ez a legkeletibb magyar többségű város, melyet a legszebb erdélyi városnak tartanak. Megnézzük a Főteret és Gábor Áron szobrát. A városnézés után a Kászon patak völgyében gyönyörű, szívet melengető tájon utazva haladunk tovább. Rövid pihenő a Nyerges-tetőn, az 1848/1849-es szabadságharc egyik utolsó erdélyi ütközetének emlékhelyén. A napunk végeztével felkeressük Erdély leghíresebb búcsújáró helyét, Csíksomlyót, ahol meglátogatjuk a Kegytemplomot:A Jóisten Csíksomlyón osztotta szét világunkat a nemzetek között. Azért, hogy a nemzetek ne civakodjanak a kék bolygó területei fölött. Összehívta őket a csíksomlyói dombtetőre. Ott, ahol a kápolna most áll, az Úr megáldotta a földet. Ezért ott a föld mélyéből áradni fog örök időkig jóság energiája. „És hogy hogy folytatódik a legenda? Megtudjuk a helyszínen! Estére érkezünk Székelyudvarhelyre, szállás elfoglalása, vacsora a panzióban. Vacsora után séta Székelyföld legmagyarabb városában.

5. nap: A sóvidék
A reggeli elfogyasztása után autóbuszra szállunk és búcsút véve kedves vendéglátónktól, Gizi nénitől, indulunk haza. Rövid megálló és vásárlási lehetőség Korondon, ahol vásárolunk a székely fazekasok munkáiból az egész évben tartó kirakodóvásárban. Hosszabb pihenőt tartunk Szovátán, ahol a szabadprogram alatt: sétálhatunk ( a Medve-tó körül hófehér sósziklák ), vásárolhatunk és fürödhetünk a Medve-tóban ( magas sótartalom miatt a fürdőzők lebegnek ). A mai napra fürdőruha szükséges, ha kiszeretnénk próbálni a „lebegést”! Folyamatos utazás hazafelé. Útközben pihenő és vásárlási lehetőség Körösfőn. A határ átlépése után hazaérkezés az esti órákban.

"Nem is lehetünk más célra ebben az életben, mint hogy megismerjünk mindent, amennyire lehetséges: a tarka és zegzugos világot, a megbocsátandó embereket, az egymásra morgó népeket; s amikor mindent megismertünk, amennyire lehetséges, akkor visszamenjünk oda, ahol otthon lehetünk. ”

Tamási Áron


Érdeklődni: Biró Zoltán (Telefon: +36 20 3144575 - Email: birozoltan0205@gmail.com)

Székelyország…Tündérország - 2019

2019-es utak:

(Kérjük érdeklődjön telefonon a +36 20 3144575-ös telefonszámon az aktuális szabad hellyel kapcsolatban!)


"Ne félj, ne szégyelld szeretni a hazát! Ma a világpolgárság a divat, de te ne hódolj e divatnak. Inkább légy "vad magyar", mint "szelíd hazafi". Mennél jobban szaporodnak a szelíd hazafiak, annál inkább lesz szükség a vad magyarokra. ”

Benedek Elek


Időpont:2019. augusztus 15.-18.
Utazás:1800 km Erdélyben
Szállás:Székelyudvarhely – Gizi néni panziója. A panzióban 2-3 ágyas fürdőszobás, kényelmes szobák várják a csoportot.
Ellátás: a panziókban félpanzió (bőséges reggeli és estebéd)
Részvételi díj: 45000 Ft/Fő
Belépőkre: kb.: 80Ron. Ez az összeg előzetes kalkuláció, a végleges belépő árakat az utazásunk elején ismertetjük!

Az ár tartalmazza:az utazást, a szállást, a félpanziós ellátást és az idegenvezetést.
Ajánlott ruházat: A hosszabb autóbuszos utazást figyelembe véve kényelmes ruházat, városnéző öltözet (pulóver is!), esőkabát, a hegyekben nyáron is hűvös van és nagyon változékony az idő! Ne maradjon otthon a kényelmes túracipő!

Az egyes programok sorrendje a nyitva tar­tá­sok vagy a rossz idő függ­vé­nyé­ben fel­cse­ré­lőd­hetnek!

ÖNSZERVEZŐDŐ CSOPORT!

„Egyebütt csak mese tündérország, gyermekek számára gondolták ki és népesítik be az ő ízlésük szerint, nálunk színvalóság.”

Induljunk hát és járjuk be Tündérország legszebb helyeit!

PROGRAM

1. nap:
Indulás kora reggel Nagyhegyesről. Ártándnál lépjük át az ország határt. Folyamatos utazás közben rövid megálló és fotószünet a Király – hágón, mely 1867-ig Magyarország és Erdély határa volt. Közben gyönyörködünk az Erdélyi-medence csodálatos panorámájában. Tovább utazunk rövid pihenőkkel Segesvárra. A Világörökség részét képező vár falain belül találjuk Erdély legfestőibb középkori várnegyedét. Séta az ódon utcákon. Közeledve a szállásunkhoz rövid időt töltünk az alábbi helyeken: Fehéregyháza, az egykori csatamező mellett megemlékezünk a szabadságharcról és Petőfi Sándor utolsó napjairól, Székelykeresztúr: az egykori Gyárfás-kúria kertjében Petőfi vén körtefáját nézzük meg, „azt beszélik, ő látta volt verset írni utoljára.” , Bögöz falu a környék legrégebbi települése (XIV. sz.), református templomának freskóin a Szent László legenda elevenedik meg. A hosszú nap után megérkezünk a székelyek legnagyobb városába, Székelyudvarhelyre, ahol elfoglaljuk szállásunkat. Vacsora a panzióban.

2. nap:
Reggeli után indulunk „Patakországba” a Tatros folyó völgyében található Gyimesbükkbe, a gyimesi csángókhoz. Csodálatos hegyvidéki tájak, a falusi élet romantikája, gazdag népi hagyományok – ez az ami vár bennünket! Útközben rövid megálló Fügés tetőn, ahol helyiek által készített sajtot, mézet vásárolhatunk. Gyimesbe érve felkeressük a történelmi Magyarország Határát, az „ezeréves határt” jelző vámházat, határkövet és a Bethlen Gábor által épített Rákóczi-várat. Felsétálunk a Kontumáci kápolnához. Csodálatos, de szívet szorongató látványt nyújt a völgy a környező hegyekkel, a megidézett történelmi eseményekkel! A történelmi időkből visszatérünk a jelenkorba: a vállalkozók kipróbálhatják a Gyimesek legújabb szenzációját, a nyári bobpályát. Az ország (Románia) leghosszabb pályája, kb.1300 méter, a száguldás 4-5 percig tart sebességtől függően! Délután felkeressük Erdély leghíresebb búcsújáró helyét, Csíksomlyót, ahol meglátogatjuk a Kegytemplomot. „A Jóisten Csíksomlyón osztotta szét világunkat a nemzetek között. Azért, hogy a nemzetek ne civakodjanak a kék bolygó területei fölött. Összehívta őket a csíksomlyói dombtetőre. Ott, ahol a kápolna most áll, az Úr megáldotta a földet. Ezért ott a föld mélyéből áradni fog örök időkig jóság energiája. „És hogy hogy folytatódik a legenda? Megtudjuk a helyszínen! A csodálatos nap végén vacsora a panzióban.

3. nap:
Reggeli a panzióban. A mai napra készítsünk be fürdőruhát, mert ha jó az idő, lesz lehetőség „feredőzésre”. A mai napunkat a mesebeli Erdővidéken töltjük. Ennek a tipikus Székelyföldi területnek legjelentősebb települése Vargyas. A történelmi múlt, a legendák, ma is élnek e tájon. Az utazásunk alatt mi is megidézzük Réka királynét, akinek a legenda szerint itt volt a vára, majd itt is temették el. Vargyason járva - kelve felkeressük a Sütő bútorfestő családot. Sütőék sok-sok generáció óta foglalkoznak bútorfestéssel. Megcsodáljuk a csodaszép bútorokat, de lehetőség lesz apróbb ajándék vásárlására is. Ellátogatunk a Daniel kastélyba, az épület késő reneszánsz faragványaival, barokkos díszítéseivel, valamint klasszicista bővítéseivel Erdővidék egyik leglátványosabb műemléke. Erdővidék legnagyobb nevezetessége Kisbaconban a Benedek Elek emlékház. E szép vidék láttán nem lep meg bennünket, hogy a nagy erdélyi mesemondót, Elek „apót” is annyira megbabonázta e táj, hogy haláláig nem tudott megválni tőle. Benedek Elek ezer év magyar meséit gyűjtötte össze, s mint mesemondó átköltötte, hogy így korszerűsítse az ősi szókincset. 1969-ben, Benedek Elek születésének 110 éves és halálának 40 éves évfordulójára, nagyszabású ünnepség keretében Kisbaconban felavatták a Benedek Elek Emlékházat, amelyet mi is meglátogatunk. A háza száz éve áll őrséget, védi és óvja meseország nyelvét, a gyermekek nyelvét. Az emlékház megtekintése után elsétálunk a székely ezermesterség még mindig működő csodájához, a ma is működő vízimalomhoz. Még egy nagy élmény vár ránk e meseszép tájon: felkeressük Mackó bácsi feredőjét. A Nagymedencét pallókon közelítjük meg, mely a mocsaras, vizenyős réten vezet keresztül. Ha jó az idő, a bátrabbak kipróbálhatják a kalcium-magnézium-nátrium-hidrogénkarbonátos vizet. A fürdés után a közeli Miklósvárra utazunk, a Kálnoky család vadászkastélyát járjuk be. Az épület a 17. században épült és vadászkastélyként szolgált a nemesi Kálnoky családnak. 2017 tavaszán sikerült befejezni a visszaállítási munkálatokat, így egy működő múzeum jött létre benne. Az Erdélyi Élet Múzeumában betekintést nyerhetünk a 17. 18. és 19. századi erdélyi nemesi életbe a berendezett szobákon keresztül. A Kálnoky család az első székely családok közé tartozott, amelyről vannak írásos említések ebben a régióban. Estére visszatérünk a panzióba, ahol már vár minket Gizi néni remek vacsorája.

4. nap:
A reggeli elfogyasztása után autóbuszra szállunk és búcsút véve Tündérországtól indulunk haza. Rövid megálló Farkaslakán, ahol vásárolhatunk az egész évben tartó kirakodóvásárban. Majd utunkat a Sóvidéket elhagyva Marosszék dimbes-dombos útjain folytatjuk. A Bözödi tó partján megemlékezünk a település nagy tragédiájáról, az egykoron itt élő emberekről. Erdőszentgyörgyre érve a Rhédey család kastélyát látogatjuk meg a város központjában, a református templommal szemben. A 18. században épült egy korábbi kastély helyén, mai formáját a 19. század elején nyerte el. A kastély termeit idegenvezetővel járjuk be. Rövid séta a városkában, majd elindulunk a határ felé. Utazás rövid pihenőkkel, majd érkezés haza az esti órákban.

"„Amilyen jó menni, ugyanolyan jó jönni is. És minél messzebbre megy az ember, visszafelé jövet annál nagyobb lesz a hazája.” ”

Rockenbauer Pál


Érdeklődni: Biró Zoltán (Telefon: +36 20 3144575 - Email: birozoltan0205@gmail.com)

Személyszállítás - Kisbusz bérlés - Minden jog fenntartva 2010 - Bíró Zoltán e.v.